Slidgigt i fingrene

Prøv at tænk på hvor mange gange gennem livet, dine led er blevet bøjet og rettet ud igen. Hvor mange bevægelser dine fingre og hænder har foretaget, og hvor mange gange dine knæ er blevet belastet på f.eks. trapper. En livslang belastning betyder desværre også en stor slitage på kroppens led. Alle vore led har et beskyttende lag af brusk for enden, som forhindrer at knoglerne kører mod hinanden. Brusken er glat og gummiagtig og sikrer smertefri og “glidende” bevægelser. Med alderen bliver den brusk slidt, og så har vi balladen – f.eks. slidgigt i fingrene.
Slidgigt går også under navnet Osteoarthritis. og er den mest udbredte form for gigt på verdensplan.

Symptomer på slidgigt

Der findes adskillige typer af gigt, men i denne artikel er fokus på den mest gængse gigt i fingrene og håndled.

De mest normale symptomer er:
Hævede led:

typisk grundet inflammation af vævet omkring leddet.
Smerter:
typisk i bevægelse eller efter brug af leddet
Ømhed:

typisk er der ømhed ved let tryk på leddet
Skurrende fornemmelse:

grundet manglende brusk
Stivhed:

ses typisk om morgenen eller efter bevægelse
Indskrænket bevægelse og knoglesporer:

ses oftest ved fremskreden gigt


Hvordan kan det behandles?

Akupunktur er en hurtig virkende metode, til at behandle symptomerne. Øget bevægelighed, markant færre smerter og mindre hævelse af det bløde væv omkring leddene, er blandt resultatet af behandling med nåle.
Det sidste man ønsker hvis man har gigt i fingrene er, at få sat nåle i det berørte område. Derfor foregår behandlingen andre steder på kroppen, hvor effekten også er markant hurtigere og længerevarende. Det er vigtigt at pointere, at akupunktur behandler symptomerne og de gener du oplever! – den gør det så også helt uden kemi!
Skaderne i forbindelse med slidgigt er desværre en irreversibel tilstand.
Du kan ved at være aktiv og træne – i det omfang skaderne tillader! – selv være med til at sinke processen. En god og let video med træning af fingrene kan du se her på Youtube. Er der tale om slidgigt i andre dele af kroppen, er en sund kropsvægt også en måde at hjælpe dig selv på.
Husk, at også de rigtige fedtsyrer er gavnlige i behandling af gigt. Læs evt. denne lille guide på leddegigtportalen.dk

Behandlingsforløb

Et behandlingsforløb vil typisk være 2x ugentligt i de først 2-3 uger – selvfølgelig alt efter hvor svære dine symptomer er. Herefter 1x ugentlig i en kort periode, og så kan man begynde at trække behandlingen med flere uger mellem. Da der er tale om en blivende tilstand, kan der fra tid til at anden være brug for en behandling eller to. Langt de fleste kan gå med måneder mellem en behandling, hvor de ikke mærker noget til symptomerne.
Kontakt klinikken og få en snak om mulighederne og book evt. tid til behandling. Du finder mine kontaktoplysninger her!